Izgalmas időszak a borászok számára az ősz, hiszen ekkor fejeződnek be a új borral kapcsolatos munkálatok, ekkor tart a szüret. Az ősz a borok és borászok kiemelt időszaka. A szüretek manapság korábban zajlanak. Mi pedig igyekszünk mindent megtenni, hogy ezeket a finomságokat minél előbb megtalálhassátok a BorPont bor webshop kínálatában – a legjobb bor online megrendeléssel érkezik hozzád!
A szürettől a bor webshop kínálatáig
Egy bor webshop böngészésekor nem is gondolnánk, hogy a szőlőtermesztés őshazájának a transzkaukázusi térség (a mai Anatólia, Irán és Örményország) tekinthető, ahol már Krisztus előtt négy-ötezer évvel ismerték és termelték a ligeti szőlőt, melyből aztán két-háromezer év alatt fejlődött ki a bortermő szőlő. A szőlőkultúra a görög civilizációval együtt fejlődött, a történetírók (Homérosz, Hésziodosz és Teofrasztosz) leírják a termesztés és borszőlő készítés szokásait. Ők honosították meg Itália partvidékén, illetve vitték be Gallia földjére is. Az ókorban először taposással nyerték ki a borrá feldolgozott szőlő levét, de már korai egyiptomi falfestményeken is felismerhető a kezdetleges sajtolók több változata. Az elkészült terméket aztán agyag- és kőamforákban, bőrtömlőkben, földbe égetett vermekben, agyaghordókban tartották, előbbiekben szállították is.
Napjainkban az első szüretek az adott év időjárási viszonyaitól függően, augusztus végén kezdődnek, amikor a korai érésű fajták termései elérik az adott bornak megfelelő cukor-sav arányt. Egyes termőterületeken és fajták esetében sokszor akár az év végéig is elhúzódhat a szüret és csak ezután lelhetőek fel a bor webshop kínálatunkban.
A szüret napja a legfontosabb művelet a borkészítés alatt, hiszen legfőképpen ez befolyásolja az újbor minőségét. A szüret időpontjára ideális idő, amikor a szőlőfürtök fejlődése tetőpontján van, s a tőke már nem tud több cukrot készíteni. Ekkor kapjuk a legtöbb és aránylag a legjobb bort. Egy ilyen újonnan elkészült bor online beszerzése is lehetséges, hiszen ezek egészen más élményt nyújtanak és egy bor webshop által garantáltan hozzájuthatunk.

A legjobb bor online is eljuthat hozzád bármikor
Technikailag az adott év szüretét követően frissen kierjedt, elkészült borokat nevezzük újnak, melyek hagyományosan a novemberhez köthetőek, ám ez napjainkra már előbbre tolódott.
Divatja eredetileg főleg a vörösboroknak van ilyenkor, de fontos tudni, hogy az újbor lehet vörös, fehér, de akár még rosé is. Ehhez korai érésű szőlőfajtákra van szükség. Azok a borászok, akiknek van ilyen szőlőjük, sokszor azon versenyeznek, kinek a bora jelenik meg elsőként a boltok polcain. Ezek az úgynevezett primőr borok, melyek általában szeptember első napjaiban már kaphatóak sok bor webshop kínálatában is, köszönhetően a gyakran augusztus elején tartott szüreteknek.
A papírforma szerint minden újbor egészen a következő év újborainak megjelenéséig új bornak számít, de a gyakorlatban célszerűbb a következő év Húsvétjáig elfogyasztani őket, hiszen a bor folyamatosan változik a palackban is, és azok a friss, gyümölcsös aromák, amiket az újborokkal szeretnének megmutatni nekünk, nagyjából eddig maradnak felismerhetőek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy utána megromlanak, de az ízélmény már más lesz. Kényelmünket szolgálja, hogy egy-egy ilyen bor online is megtalálható, ha ki szeretnénk próbálni, de nem jutunk el olyan helyre, ahol beszerezhetjük.
